O nouă numărătoare a românilor va avea loc în perioada martie – iulie 2022, prin programul Recensământul Populației și Locuințelor 2021 desfășurat de către Institutul Național de Statistică. Acesta se va desfășura în două etape:

  • Etapa 1: Cetățenii își vor putea completa online formularele de recenzare sau la punctele fixe, asistați de un recenzor;
  • Etapa 2: Cei care nu au completat în prima etapă vor fi recenzați după modelul clasic, prin interviuri față în față.

Recensământul este o cercetare statistică de amploare și se referă la populația rezidentă pe teritoriul țării noastre. Procesul de recenzare oferă statistici esențiale despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care sunt situate locuințele. Efectele unui recensământ de succes vor fi deosebit de benefice pentru generațiile actuale și viitoare, iar participarea fiecărui cetățean va avea o contribuție reală la îmbunătățirea condițiilor de trai.

Recensământul este obligatoriu pentru persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România şi pentru persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni. Participarea reprezintă datoria cetățenească a fiecăruia dintre noi pentru comunitatea în care trăim. Legal, obligativitatea rezidă și din prevederile OUG nr. 19/2020 (art.42), iar refuzul de a participa la recensământ se sancționează cu amendă contravențională. Cu toate acestea, persoanele salariate care se auto-recenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării acestei metode.

Pentru realizarea activităților aferente recensământului populației și locuințelor, Primăria Comunei Cărpiniș angajează un număr de 4 recenzori pentru autorecenzarea asistată (ARA) și 6 recenzori pentru colectarea datelor recensământului populației și locuințelor din cea de-a doua etapă. Mai multe detalii despre metoda de contractare sau despre atribuțiile și obligațiile recenzorilor puteți vizualiza în anunțul de înscriere pentru prima etapă, privind înscrierea în lista candidaților pentru personalul de recensământ.

Site-ul oficial al Recensământului Populației și Locuințelor 2021 vă pune la dispoziție toate informațiile referitoare la autorecenzarea asistată (ARA) prin accesarea următorului link.

De asemenea, AICI găsiți răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind scopul, utilitatea și datele colectate în urma recensământului.

Close Search Window